Tårtkalas när Silvaire fyller 65

Idag var det födelsedagskalas i en av hangarerna på flygfältet Skå-Edeby. Björn Hellström och Mats Reher, stolta ägare till en Luscombe Silvaire ville uppmärksamma att flygplanet nu passerar 65-årsstrecket.

– Jag hittade en skylt i kabinen där det står att flygplanet är tillverkat den 19 mars 1947. Det är värt att fira, även om det är en dag för tidigt, säger Björn Hellström med ett leende när jag möter honom i vimlet av vänner och bekanta.

De nuvarande ägarna har haft flygplanet, SE-AZU, sedan 2006. Två år senare upptäcktes en allvarlig spricka i motorn och flygplanet blev stående på marken. Svårigheter att finna en ersättningsmotor gjorde att AZU inte blev luftvärdigt igen förrän sommaren 2011.

Bland gästerna fanns Anita Nilsson, som här ses flankerad av Mats och Björn. Anita är dotter till Ture Nilsson, som köpte flygplanet 1952 och ägde det fram till 1964. Sedan dess har Anita inte sett flygplanet förrän nu. Som barn brukade hon ofta få flyga med sin pappa och återseendet väckte många och starka känslor, men hennes genuina glädje över att flygplanet faktiskt finns kvar gick det inte att ta miste på. Det blev många gamla minnen berättade, en del illustrerat genom medtagna tidningsurklipp, bilder och inte minst flygplanets första loggbok.

För att uppmärksamma Silvairens 65-årsdag, passade Niclas Bååth på att göra några överflygningar med sin läckert målade Tiger Moth. Även det ett uppskattat inslag under en trevlig eftermiddag på Skå.

Ett svar till “Tårtkalas när Silvaire fyller 65

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s