Mustangen ”Old Crow” på gång inför årets flygdagar

Som bekant är Sverige numera ett välförsett land vad gäller flygande veteranflygplan i kategorin ”Warbirds”. Förutom Spitfiren i det föregående blogginlägget, finns det bland annat två P-51 Mustang. Det senaste nytillskottet är Nordic Warbirds P-51D kallad ”Old Crow” som sedan förra sommaren är baserad hos Västerås Flygmuseum på Hässlö-fältet. Förra sommaren blev det inte så mycket fluget, men under hösten blev det cirka ett tiotal flygpass. På bilden ovan pågår motorkörning inför ett av dem.

Janne Andersson, drivande kraft bakom Nordic Warbirds, berättar att flygplanet under den gångna vintern har genomgått en del tekniskt underhåll. Närmast på åtgärdslistan står byte av bränslepumpar, men sedan ska allt vara klart inför årets flygdagssäsong.

För egen del har han förberett sig inför årets veteranflygsäsong med att bland annat underhålla sina Mustang-kunskaper hos Stallion 51 i Kissimmee, Florida. Något han har haft för vana att göra några gånger om året sedan mer än tio år tillbaka. Dessutom luftade han ”Old Crow” i slutet av mars, och kunde då konstatera att flygplanet fungerar som det ska.

– Jag ser verkligen fram emot att den svenska flygdagssäsongen snart drar igång. För vår del blir det premiär när Västerås flygmuseum har sin årliga Roll-out med flyguppvisningar på Hässlö den 20 maj, säger Janne Andersson.

3 kommentarer på “Mustangen ”Old Crow” på gång inför årets flygdagar

Add yours

  1. Underbart kul att få se Mustangen Old Crow på Kalmar Flygplats
    lördag 12 maj
    Tack för den visningen, både på mark och i luften !!!

    1. Lars, jag träffade Mustang-piloten Janne Andersson tidigare idag och visade honom din kommentar. Han hälsar tillbaka att det för honom var ett rent nöje att få chansen att visa upp Mustangen i sin tidigare hemstad!
      /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: