Snart Roll-out på Hässlö – men först en tillbakablick

Snart, den 20 maj, är det flygdag på Hässlö. Det är Västerås Flygmuseum som genomför sitt årliga evenemang Roll-out. Stötta gärna denna ideella organisation med ett besök. Alla medlemmar som lägger ner mycket fritid och pengar på att hålla historiska flygplan levande, förtjänar väl den uppmärksamhet och det stöd en hög publiksiffra innebär. För min egen del är jag stolt över att en av mina bilder ännu en gång dominerar flygdagsaffischen. Ser som vanligt fram emot vara på plats under flygdagen. Det brukar vara trevlig stämning, man träffar mycket folk och så finns det ju massor med intressant att titta på, både i luften och på marken. Dessutom lockar ju verkligen årets flygprogram. Vilken uppställning, bland annat P-51D Mustang, A-26 Invader, Vampire  och Viggen. Läs gärna mer om ”Old Crow” här,  och hos bloggkollegan Lae kan man läsa om A-26.

I väntan på den 20 maj, har jag valt ut några bilder från en av de många trevliga flygdagar som tidigare arrangerats av Västerås Flygmuseum under mer än tio år tillbaka. På bildfilerna anges den 15 maj 2004 som fotodatum.

En för Sverige ovanlig flygplantyp och som deltog i flyguppvisningsprogrammet är denna Aero L-29 Delfin. En tjeckisk konstruktion med rötter i det sena 1950-talet och som kom att bli en vanligt förekommande skolflygplanstyp i många av Warzawa-paktens flygvapen. Serieproduktionen hos Aero Vodochody inleddes 1963 och avslutades 1974, efter att cirka 3600 flygplan tillverkats. Flygplanet på bilden bär estnisk registrering, men flögs och ägs av svensken Mats Frej. Det är tyvärr markbundet sedan några år tillbaka.

Ett flygplan som i alla fall jag starkt förknippar med den flygmuseala verksamheten på Hässlö är Mats Roths fina DeHavilland DH.82 Tiger Moth. Även om det är en engelsk konstruktion, så är detta flygplan faktiskt tillverkat i Sverige. Det är byggt av ASJA i Linköping 1935 och levererades till det svenska Flygvapnet. Den svenska militära beteckningen för Tiger Moth är Sk 11 och typen anskaffades för att användas vid grundläggande flygutbildning vid F 5 i Ljungbyhed. Flygplanet är nu målat i ett färgschema som användes under 1940-talet på alla Flygvapnets skolflygplan under krigsåren.

Björn Löwgren flög sin Hawker Hunter, byggd 1959 och som tidigare tillhört Schweiz flygvapen. Sedan mitten av 1990-talet har det funnits ett antal civilregistrerade Hunter i Sverige, men de flesta av dem finns numera utomlands. Just denna Hunter (SE-DXM) finns dock kvar och tillhör Swedish Air Force Historic Flight och är baserad på Såtenäs. Numera är den målad som ett flygplan ur det svenska Flygvapnet.

Sk 16 har genom åren varit givna inslag i uppvisningsprogrammet, på den översta bilden är det Björn Löwgren och Olle Lindelöf som flyger i rote. Den metallblanka ”Mean Machine” är numera baserad på Hässlö och kommer att vara på plats vid flygdagen den 20 maj. Den gula Sk 16B (SE-CHP) får vi vänta på att se till ett annat tillfälle.

Flygexpos Hunting-Percival Pembroke flögs denna dag och ses här bogseras till hangaren när flygdagen var över. Hoppas att vi får se den i luften vid årets Roll-out. Nedan ses kön till startbanan för hemvändande flygplan, bland annat Flygande veteraners DC-3.

Nog för att flygbussbolagen brukar hävda att det går fort att resa med dem, men det skulle vara kul att veta vad passagerarna hade utlovats här…

5 kommentarer på “Snart Roll-out på Hässlö – men först en tillbakablick

Add yours

  1. Riktigt härliga bilder Peter ! Ha det så gott min vän, vi ses den 20 Maj !

  2. Bara några dagar kvar nu, och hoppas att det blir bra väder!! Ser fram emot Roll Outen den 20:e!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: