Västerås Flygmuseums Roll-out 2012

Cirka 6 000 personer uppges ha besökt Hässlö när Västerås Flygmuseum den 20 maj arrangerade sin årliga Roll-out. En trevlig flygdag med ett lagom omfattande uppvisningsprogram. Gör inte anspråk på att här ge en fullständig redogörelse för alla flyginslag, utan har valt några godbitar.

Stellan Andersson rollar med Viggen, en av många höjdpunkter under uppvisningsprogrammet. Att Viggen flyger igen är för oss flyghistoriskt intresserade att betrakta som en smått otrolig företeelse. Vet inte om det fortfarande finns en luftvärdig Mirage III i Schweiz, men oavsett det så måste Viggen vara det häftigaste veteranflygplan som flyger i Europa. Att det tyska flygvapnet fortfarande flyger med F-4 Phantom räknas inte, de är ju i operativ drift fortfarande. Å andra sidan så klassas Phantom nog inte som veteranflygplan, ännu.

Denna Viggen ingår i Swedish Air Force Historic Flight, en organisation som verkligen förtjänar all uppskattning för den insats de gör för att hålla svensk militär flyghistoria levande. Det är verkligen en stor bedrift att de lyckats få en Viggen luftvärdig igen. Man ska komma ihåg att det inte bara handlar om teknik. Det krävs även ett omfattande organisatoriskt kunnande med därtill administrativt arbete, samt ekonomiska förutsättningar för att det ska bli möjligt att flyga med Viggen.

Nordic Warbirds Janne Andersson flög naturligtvis Mustangen ”Old Crow”, här i en brant upptagning. För min del slutar jag nog aldrig att fascineras av Mustang. Svårt att förklara varför, men i likhet med massor av andra så har den på något sätt ”det”. Inga jämförelser i övrigt, men i likhet med Viggen gillar jag Mustangens motorljud.

Olle Lindelöf och norrmannen Lars Ness bjöd publiken på roteflygning med Sk 16 och de gjorde det bra. Formeringen var riktigt tät hela tiden och en fröjd att se.

Lars Ness flög också ett program med enskild avancerad flygning i ”Mean Machine”, se även den översta bilden. Det råder ingen tvekan om att denna mycket erfarna uppvisningspilot behärskar flygplanstypen väl. Ser fram emot att se detta uppvisningprogram igen.

Vallentuna Aviatörsförenings DC-3 ”Congo Queen” är välbekant för den trogna flygdagspubliken i Västerås, men alltid lika trevlig att både se och höra. Att piloten heter Åke Jansson behöver väl knappast nämnas…

Curt Cronerud var befälhavare ombord på Flygexpos Hunting-Percival Pembroke. Just detta flygplan har under militära tiden tillhört det brittiska Royal Air Force, men är sedan drygt tio år tillbaka målad som en av det svenska Flygvapnets Tp 83. Det eleganta färgschemat förekom på två flygplan, som bland annat användes till VIP-transporter. Ett av dem kan ses på bild här. För designen svarade Bertil Skogsberg, på den tiden Tp 83-pilot vid F 8 i Barkarby.

Nytt för i år var denna fyrgrupp med Saab Safir. I täten flyger Yngve Florén i ett flygplan tillhörande Ärna flygklubb. Curt Cronerud flyger nummer 53 med ägaren Niklas Eriksson i högersits. 25:an flögs av Olle Lindelöf, med ägaren Sture Friedner i högerstolen. Den fjärde Safiren flögs av Alf Ingesson-Thoor. Den sistnämnde lämnade senare formationen och genomförde ett enskilt program med avancerad flygning. På bilden taxar han tillbaka till plattan och hälsar fotografskaran med en honnör.

”Affe”, eftersom kamerorna skymde våra leenden och vi tog bilderna med höger hand, så kunde vi tyvärr inte hälsa tillbaka – men du kan vara säker på att vi gjorde det i tanken!

5 kommentarer på “Västerås Flygmuseums Roll-out 2012

Add yours

  1. Härliga bilder, Peter! Jag gillar verkligen bilden på Pembroke’n! Får se hur länge Flygexpo kommer klara av att hålla den i luftvärdigt skick …

  2. Snygga bilder och trevligt skrivet!
    Min personliga favorit i den här fina samlingen är bilden på Congo Queen. Vid en snabb blick kan man få för sig att hon passerar över en flod i Afrika 🙂

  3. För mig var det fascinerande att få se ett pro in action och att få ta del av resultatet, som verkligen imponerar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: