Veteranflygträffen på Håtunaholm

Veteranflygdagen på Håtunaholm den 19 maj blev en trevlig tillställning, om än något blåsig. Cirka 25 flygplan fanns på plats eller passerade förbi. På bilden ses Åke Kjellgrens Auster som hör hemma på Skå-Edeby och en Piper Super Cub från Vallentuna.

Tre Tiger Moth fanns på plats, här ses Henrik Lundhs SE-AMY, byggd 1939, och Niclas Bååths SE-CHG som är tillverkad 1942. Även dessa har Skå-Edeby som hemmabas. I vanliga fall brukar de två piloterna bjuda på flyguppvisning i rote, men tyvärr satte vindförhållandena stopp för det denna gång.

Det kom även utländska besökare. Denna Piper PA-22-150 Pacer hör, som registreringen utvisar, hemma i Finland.

Stefan Sandberg bjöd på uppvisning i avancerad flygning med sin North American Harvard ”Checke´r Tail”. Det är den enda av de Harvard som flyger i Sverige som är försedd med rökaggregat.

Att ta med en bild av Klemm 35 är ett måste när det gäller Veteranflygdag på Håtunaholm. Detta är den ena av Håkan Wijkanders två Klemm 35, den andra ses på bild här. På bilden flygs SE-BPT, byggd 1940, av Patrik Sjöberg.

Åke Jansson från Vallentuna aviatörförening kom förbi med sin DC-3 kallad ”Congo Queen”. Landningsstråket på Håtunaholm sluttar rätt  brant, vilket kan ses på bilden nedan. Ett faktum som kunde utnyttjas väl för att ta denna bild, när Åke svepte förbi över banan på låg höjd.

En Focke-Wulf FW.44 Stieglitz, byggd 1937, lättar från banan med en högersväng. Flygplanet är SE-EGT, ägs och flygs sedan många år tillbaka av Eberhard Jauer. En gång i tiden tillhörde denna Stieglitz det svenska Flygvapnet, då med beteckningen Sk 12.

Ett annat flygplan som hälsade på var denna Republic Seabee (SE-AXY) som är hemmahörande i Västerås. Tyvärr missade jag att den landade i viken nedanför gården, så jag fick inte heller denna gång se en Seabee landa på vattnet. Får hoppas på tredje gången gillt i maj 2014, för tills dess får vi vackert vänta till nästa Veteranflygdag på Håtunaholm. Ett evenemang som jag redan ser fram emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: