Flygjubileum i höstväder

Flygdagarna på Malmen under den första juni-helgen drabbades av bistert väder, hård blåst och därmed också rätt kyliga temperaturer. Ser man på publikens klädsel, skulle man nästan kunna tro att bilden av den landande Viggen är tagen en höstdag.

Denna unika formation bestående av sex olika flygplanstyper konstruerade av 75-årsjubilerande Saab utgjorde enligt min mening en av de absoluta höjdpunkterna i uppvisningsprogrammet. En formation som i åldershänseende spänner över 64 år. Något liknande kan knappast beskådas på något annat håll i världen.

J 35 Draken premiärflög i oktober 1955 och användes i operativ tjänst i det svenska Flygvapnet till 1998. Det är berömvärt att Försvarsmakten fortfarande satsar på att hålla denna J 35J luftvärdig. Draken designades för det Kalla krigets behov och var under många år ryggraden i det svenska luftförsvaret. Inte bara utförandet med en dubbeldeltavinge och höga fartprestanda gjorde Draken unik. Det var också möjligt att sända över taktisk information från stridsledningen i underjordiska anläggningar via länk. Något vi idag tar för givet, men som var banbrytande när det infördes redan  i början av 1960-talet.

Kapten Peter Hedberg är till vardags flyglärare vid Flygskolan på Malmen, men också Sveriges enda aktiva Draken-pilot.

Mikael Carlsson har själv byggt denna Ö 1 Tummelisa. Ett självklart inslag på en flygdag som uppmärksammar det svenska militärflygets 100-årsjubileum. De ursprungliga Ö 1-flygplanen tillverkades på Malmen och togs i bruk som övningsflygplan med början 1921. Det sista exemplaret togs ur tjänst 1935 och finns bevarat i Flygvapenmuseum.

Annonser

Ett svar till “Flygjubileum i höstväder

  1. Bara lite synd att man hade så mycket luft i programmet, att folg inte orkade titta på hela programmet. Och pauser. Och lunchavbrott. Vem kan intressera barn att titta på flyguppvisningar i nio (9) timmar? Komprimera. Tre startklara på taxibanan hela tiden. Blanda tungt och lätt, jet och propeller. Fullt drag hela tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s