Drakar från norr på Tullinges familjedag 1981

Den 16 maj 1981 var det så kallad familjedag på F 18 i Tullinge. Som framgår av bilderna, var det ett solstrålande vackert vårväder, till extra glädje för de som hade turen att få flyga som passagerare i SK 60. Flygplanen tillhörde Sambandsflyg-gruppen, som förfogade över ett mindre antal SK 60, några SK 50 Safir och en inhyrd Cessna 404.

Denna SK 60, med anropet ”Rudolf 132”, är som synes utan katapultstolar och därmed fyrsitsig. Vad som är betydligt svårare att se, är detta är en av få SK 60 av D-versionen. Denna förekom bara i tre exemplar och karaktäriserades av att den var utrustad med civila navigeringshjälpmedel och hade fart- och höjdmätare i enheterna knop och fot. Just detta flygplan togs ur tjänst i mitten av december 1998 och är numera monterat på en pelare på flygplatsen i Ljungbyhed.

Inget fel på SK 60, men det var Draken som var huvudnumret för de flesta besökarna. F 18 användes under perioden 1973 till 1981 för tillfälliga baseringar av främst Draken-divisioner från landets olika flygflottiljer. I samband med familjedagen var andra divisionen ur F 21 i Luleå, även kallad ”Urban Blå”, baserade på Tullinge. På den tiden hade Luleå-flottiljen tre stridsflygdivisioner, fördelade på en spaningsdivision med Viggen, en jaktdivision med Draken samt en Lätt attack-division med SK 60B och C. På bilden nedan ses sex flygplan typ J 35D Draken uppställda på klargöringsplattan intill början av Bana 24. När F 18 var en jaktflygflottilj användes denna platta för flygplan ur flottiljens tredje division, ”Rudolf Gul”.

Draken närmast i bild, ”Urban 33” (nummer 35333), förlorades i ett haveri drygt två år senare, den 28 juni 1983. Olyckan blev kulmen på en rad haverier som drabbade divisionen under ett fåtal månader, då sammanlagt fyra Draken och en SK 50 Safir förlorades. Det sista haveriet fick tyvärr ett tragiskt slut, piloten omkom när flygplanet slog i marken i trakten av Morjärv.

Flygvapnet hade 1981 totalt tre divisioner som flög D-versionen av Draken. Utöver ”Urban Blå” fanns de andra två divisionerna vid F 4 på Frösön. J 35D utgjorde därmed stommen i det fredsbaserade luftförsvaret av norra Sverige under drygt tio år av tiden för det Kalla kriget. J 35D var beväpnad med två fasta 30 mm automatkanoner och kunde även utrustas med bland annat två jaktrobotar typ Rb 24 Sidewinder, som var försedda med IR-målsökare och som hängdes under vardera yttervingen. Detta beväpningsalternativ förekommer på ”Urban 42” på bilden nedan.

Flygplanet ”Urban 42” (nummer 35342) levererades till Flygvapnet i september 1964. Vid fototillfället hade det varit i bruk i nästan 18 år. Flygplanet var senare ett av de 24 Draken som såldes till Österrike. Där flögs det till slutet av 2005, då i grå kamouflagemålning och med nummer 13 på fenan. Det är numera bevarat vid det militärhistoriska museet i Wien. Bilder på flygplanet i österrikiska färger finns här.

2 svar till “Drakar från norr på Tullinges familjedag 1981

    • Kul att inlägget uppskattas. Fann negativen till dessa bilder av en händelse när jag egentligen sökte efter andra bilder.
      En så kallad ”F-huv” var inte standard på J 35D, men det fanns några flygplan på F 21 som hade det. Jag har nog bild på en till.
      När jag valde bilder till inlägget så fanns det två snarlika bilder men på två olika flygplan. Att det slutligen blev bilden av ”Urban 42” som publicerades berodde på att den hade en intressantare historia. Flygplanet togs ju ur tjänst 40 år efter nyleveransen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s