Finska DC-3:or på Bromma

De här två DC-3:orna från finländska Ilmavoimat fotograferades på Bromma en maj-kväll 1974. Nu 38 år senare är bilderna ett sorts tidsdokument, hur många minns idag Bra Stormarknad som skymtar i bakgrunden? Den tidigare hangaren, där det under andra världskriget byggdes J 22:or, var den första som byggdes om till matvaruhus. Den finns fortfarande kvar, men nu som en del av ett stort köpcenter. Platsen där flygplanen stod parkerade, används ännu som parkeringsplats – för bilar.

DC-3 från det finska flygvapnet syntes på Bromma emellanåt, även om det inte var särskilt ofta. Ilmavoimat använde sammanlagt nio exemplar av DC-3, numrerade i serien DO-4 – DO-12 under tidsperioden 1960-84.

Sökte runt på nätet i jakt på uppgifter om just dessa två flygplan. Det gav att flygplanet DO-10 byggdes 1943 som en C-47A, dvs en militär version av DC-3. Flygplanet flögs av det brittiska Royal Air Force under kriget, blev senare civilregistrerat både i Belgien och Finland, gissar att det flögs av Finnair innan det hamnade i Ilmavoimat. Dess slutliga öde blev dock tragiskt, det havererade den 3 oktober 1978 i en sjö nära den finska flygbasen Kuopio och alla 15 ombord miste livet. Mera information om detta finns här.

Även DO-12 tillverkades 1943 som en C-47A och användes av USAAF under andra världskriget – intressant information om dess bakgrund finns här. DO-12 användes också vid inspelningen av filmen En bro för mycket, som handlar om de allierades anfall mot den nederländska staden Arnhem under andra världskriget. Läs gärna mera om användningen av DC-3 i filmen i Laes blogg. Sannolikt finns flygplanet fortfarande i USA.

Byggnaden som syns i bakgrunden på bilden inrymde SAS flygsimulatorer. Det är många år sedan den verksamheten flyttade till Arlanda, men byggnaden blev kvar rätt länge. Men numera är även den riven.

Ett svar till “Finska DC-3:or på Bromma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s