En armé-Cub efter muck

Mitt första blogginlägg handlade bland annat om en av Arméns tidigare fpl 51B Super-Cub. Följer upp med några bilder på ett till av dessa flygplan, nämligen SE-GCN. Flygplanet byggdes 1963 och levererades till arméflyget, där det fick nummer 51248 och var i tjänst fram till 1973. De då kvarvarande flygplanen ställdes upp på ett fält intill dåvarande Artilleriflygskolans hangar på Brandholmens flygfält i utkanten av Nyköping. På hösten samma år fördelades de ut till olika flygklubbar för att användas bogsering av segelflygplan.

SE-GCN behövde bara flyttas till andra sidan fältet, där Nyköpings flygklubb huserade i en hangar. Flygplanet civilregistrerades på klubben den 5 september. Bilderna ovan är tagna på Brandholmen den 12 maj 1974.

Nästa bild är tagen några månader senare, närmare bestämt den 2 augusti 1974, på flygfältet Larslund utanför Nyköping. Ett gräsfält som tidigare bland annat var ett av F 11:s krigsflygfält, men som Nyköpings flygklubb under många år använde för sin segelflygverksamhet.

Sommaren 1974 tillbringade jag tre veckor på F 11 i Nyköping som deltagare i en sommarkurs inom ramen för Flygvapnets populära ungdomsverksamhet Flygpojkarna. En av dagarna ägnades åt segelflygning i en Bergfalke, som bogserades av Cuben SE-GCN. Det var första gången jag fick flyga med i ett segelflygplan och det var naturligtvis en fascinerande upplevelse. Men inte lika minnesvärd som flygningen i Cuben. De som ville fick mot betalning åka med en sväng i Cuben, som flögs av en av flottiljens navigatörer. Priset var 1,25 per minut, jag satsade 12,50 och fick därmed flyga i tio minuter. Det som gjorde denna flygning särskilt minnesvärd var jag för första gången fick prova att styra ett flygplan själv. Det gick sådär, men jag var glad ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s