En till DC-3 som byttes bort

Rubriken syftar på det närmast föregående blogginlägget. Några dagar efter att det publicerades, kom jag på att Flygvapenmuseum använde ytterligare en av Flygvapnets TP 79/DC-3 som bytesobjekt, så egentligen blev den förra rubriken något missvisande. Året efter att den tidigare omnämnda DC-3:an med nummer 79008 flögs till Kanada, byttes flygplan 79002 bort för att Flygvapenmuseum skulle får en motor till sitt Spitfire-projekt. Vid uppländska Skokloster motormuseum fanns nämligen landets enda tillgängliga motor av typen Rolls Royce Griffon.

Bilden överst är tagen på Skå-Edeby i juni 1983. Några dagar tidigare hade jag sett flygplanet från luften när jag flög med Sölve Fasth i en Cessna 172 från Bromma till Malmen. Sölve var eldsjälen som var pådrivande i projektet som hade som mål att anskaffa en Spitfire till Flygvapenmuseum. Att se en DC-3 på Skå var sensationellt, det kanske rent av var första gången som en DC-3 landat där? Några dagar senare åkte jag och SuperEchoChris dit och tog några bilder av den. På bilden ses även Björn Löwgrens Sk 16 ”Snoopy”, bakom den skymtar hans Safir SE-IGK och längst bort till höger ses rester av en av Svensk Flygtjänsts målbogserare av typen Fairey Firefly.

72-549-8306xx-04A Liander

Detta flygplan har en intressant historia. Det tillverkades 1943 som en C-47 på beställning av US Army Air Force, men såldes efter andra världskrigets slut till Sverige och civilregistrerades som SE-APW i början av 1946. SAS registrerades som ägare i juni två år senare, men redan på våren 1949 såldes flygplanet till det svenska Flygvapnet och gavs nummer 79002. I likhet med systerflygplanet 79001 var syftet med anskaffningen att de skulle användas till den då topphemliga signalspaningen. Det tragiska ödet för 79001 och dess besättning är allmänt känt, medan 79002 blev kvar i tjänst fram till 1983. Efter att det tagits ur bruk som signalspanare, användes det till passagerarflygningar vid F 8 i Barkarby. Dessutom användes den som flygande provplattform för olika typer av utrustning, t ex radar. Gissar att den kan ha använts till utprovning av bland annat Viggens radar.

Inför nedläggningen av F 8, flyttades dess transporflygdivision på sommaren 1973 till F 3 på Malmen. Efter nedläggningen av F 3 året därpå, bildades ett detachement till F 13 i Norrköping och därför är flygplanet märkt med flottiljnummer 13. När flygplanet tagits ur tjänst flögs det av en flygvapenbesättning till Skå-Edeby. Det fanns planer på att landa den på ett fält i närheten av Skokloster, men den tanken övergavs efter att två av Flygvapnets mest rutinerade TP 79- piloter varit på plats och själva bildat sig en uppfattning om platsen. En av dem berättade för mig att det hade gått att landa, men nämnde också att det inte var något som de som militära piloter borde göra. Att det verkligen gick att landa vid Skokloster bevisades i augusti 1983. En civil pilot flög då det oregistrerade flygplanet till Skokloster, men det är en annan historia.

72-549-79002

Så här såg 79002 ut efter att ha förvarats utomhus vid Skokloster i nästan 21 år, i april 2004. När motormuseet senare lades ner transporterades flygplanet på våren 2009 till Karlsborg, där det nu finns bevarat vid Fallskärmsjägarskolan (FJS). Själva transporten missade jag dock, trots att flygplanet låg vid kaj på Ekerö över natten, en knapp kilometer från min dåvarande bostad. Fick reda på det efteråt och insåg att jag under den aktuella kvällen hade passerade förbi på andra sidan kanalen, men tittade helt enkelt aldrig in mot Ekerö centrum och missade därmed ett ovanligt fototillfälle. Det var lite retfullt. Mera om transporten finns att läsa hos bloggarkollegan Lae, liksom hos Svensk Flyghistorisk Förenings Stockholmsavdelning.

Uppdatering kl 12.05:

Fick just en bild tagen i somras från Per Lindqvist, som visar flygplanet på uppställningsplatsen i Karlsborg. En fin bild på ett fint flygplan – här är den:

72-549 Per Lindqvist

5 svar till “En till DC-3 som byttes bort

  1. Vågar man påstå att 79002 i princip var en ubåtsjaktresurs det sista året i flygvapnet? 😉 Firefly’n som syns i bild är SE-CAU.

  2. Hej
    Forskar du fortfarande i sådant.
    Jag håller på och tar fram info om Tp79002 historia under WW2, och har kommit en bit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s