Ovanlig veteran på Håtunaholm – Miles Gemini

72-549 Gemini Liander6024

Trogna bloggläsare har säkert uppfattat min förkärlek för Håtunaholm och veteranflygverksamheten som bedrivs där. Det är ett tag sedan det publicerades bilder därifrån här i bloggen, men nu är det dags. Har valt ut några bilder från maj 2010 och som synes på en ovanlig flygplanstyp, den brittiska Miles M.65 Gemini. Ett tvåmotorigt litet flygplan med plats för fyra personer ombord.

Miles är ju en av de klassiska brittiska flygplanstillverkarna och Gemini var den sista typen som kom att tillverkas i en större serie. Premiärflygningen skedde strax efter andra världskrigets slut, den 26 oktober 1945.

72-549 Geminio Liander6021

För att vara tvåmotorigt så är Miles Gemini ovanligt litet, men jag tycker att det har en viss charm över sig. Det här exemplaret kom till Sverige under 2008, då Håkan Wijkander och Stefan Sandberg köpte flygplanet från England. De är också dessa herrar som flyger planet på bilderna.

Genom åren har det funnits ett fåtal Miles Gemini i Sverige, just nu finns det mig veterligt två exemplar. Den andra är baserad i Skåne.

72_549 Gemini Liander6047

För den som kan tänka sig att bli ägare till denna Miles Gemini, så finns faktiskt chansen. Fick nyligen veta att flygplanet är till salu, eftersom ägarna har andra spännande projekt på gång som gör att de inte riktigt har tid med Geminin. Bloggaren kan förmedla kontakten för den som är seriöst intresserad.

Uppdatering 12 februari:

En annons där flygplanets bjuds ut till försäljning finns här.

Ett svar till “Ovanlig veteran på Håtunaholm – Miles Gemini

  1. En av konstruktörerna till Miles -flygplanen lär ha varit den kände författaren Nevil Shute. Han lär också varit med och konstruerat samt byggt luftskepp. En av mina favoritförfattare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s