Tysk nykomling på Håtunaholm

549-4342

Dessa dagsfärska bilder visar det tyska skolflygplanet Bücker Bü 131B Jungmann, som är det senaste tillskottet i flygplanparken på Håtunaholm. Den ankom i torsdags, efter att ha flugits hem från Tyskland av den nya ägaren Håkan Wijkander. Flygningen till Tyskland skedde med en av hans Klemm 35.  Friskt gjort i senvinterkylan.

Flygplanet är i fint skick, men kommer sannolikt att få en annan färgsättning någon gång framöver. Exakt vad det blir är inte bestämt, men jag tillåter mig att gissa på något som har flyghistoriskt svensk koppling.

549-4348

Jungmann flög för första gången den 27 april 1934 och flygplanstypen är faktiskt konstruerad av en svensk ingenjör, Anders Johan Andersson. Han arbetade hos Bücker under ett antal år för att senare bli konstruktör på Saab, där han skapade Saab 91 Safir.

549-4346

Att titta in i hangarerna på Håtunaholm är en fröjd för veteranflygintresserade. Den nyanlända Jungmann har hamnat i fint sällskap på Håtunaholm: två Klemm 35D, samt en Miles Gemini längst bort till vänster.

2 svar till “Tysk nykomling på Håtunaholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s