Gula Safirer på Skå

72549 5248

I förmiddags hjälpte jag några vänner att städa en hangar på Skå-Edeby, när plötsligt ett välbekant motorljud hördes i luften. Gick ut för att se om det var Saab Safir på ingång – och visst var det. Och inte bara en, utan två gulmålade Safirer formerade i rote. Snart delade roten upp sig, de enskilda flygplanen landade och taxade längs banan upp mot hangarområdet och parkerade framför tankningsanläggningen.

72-549 5102

Det visade sig vara flygplan hemmahörande i Västerås och Uppsala. Närmast i bild ses Niklas Erikssons fina exemplar, målad och märkt som en av Flygvapnets Sk 50B när den användes vid Krigsflygskolan, F 5, på Ljungbyhed under 1950-talet. I bakgrunden ses Ärna Flygklubbs Saab 91C Safir.

72-549 9905

Även om det finns en gulmålad Safir baserad på Skå, så är det trevligt när det kommer gästande Safirer på besök. Det är också trevligt när motorkåporna öppnas, så att man kan studera flygplanet mera i detalj. Sk 50B drivs av en sexcylindrig Lycoming-motor på 190 hp.

72-549 5199

Passade på att ta några bilder när gästerna efter drygt en timme startade igen. SE-IGL är bland de första Sk 50 Safir, som Flygvapnet sålde. Tog en titt i Anders Annerfalks bok Saab Safir, och fann att detta flygplan blev civilt 1981. Det är tillverkat i Holland och togs i tjänst av Flygvapnet på sommaren 1953. Flygplanet överfördes 1972 till F 13 i Norrköping, där det flögs fram till försäljningen.

72-549 5204

Ärna flygklubbs Safir SE-KYA är målad som en Sk 50C, en fyrsitsig version som Flygvapnet tog i tjänst på våren 1960. Denna Safir, med nummer 50080, är en av ett fåtal exemplar som har aldrig tillhört F 5 i Ljungbyhed, utan levererades direkt till F 8 på Barkarby. Där användes det som sambandsflygplan, under de första åren främst av den enhet som flög signalspaningsflygplan. I det sammanhanget var denna Safir en ”doldis”. Enhetens övriga flygplan, Tp 52 Canberra samt Tp 82 Varsity, och dess användningsområde har rönt betydligt större intresse.

För min del ser jag gärna att dessa Safirer besöker Skå-fältet igen. Tipsar här gärna om veterandagen på Skå-Edeby den 15 juni!

2 svar till “Gula Safirer på Skå

  1. Tack för fina bilder, Peter! Vi kommer definitivt förbi fler gånger! Vi hoppas givetvis att se dig i Västerås också så ofta du har möjlighet till det! 😉 Du är alltid välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s