Nya HKP 4 på Bromma

72-549 Y66 a Peter Liander

HKP 4 är en helikoptertyp som länge varit min favorit och som egentligen borde ha förekommit betydligt oftare här i bloggen. Dessa bilder är tagna en tidig kväll på Bromma i juni 1973. Dessa helikoptrar ingick i en beställning på åtta HKP 4, vilka licenstillverkades av Kawasaki i Japan. De japansk-byggda helikoptrarna benämndes som HKP 4C, och monterades samman hos Svenska Flygverkstäderna AB på Bromma flygplats.

Vid fototillfället hade helikoptern ”Yngve 66” ännu inte levererats till Marinen, men blev senare den första av de åtta som togs i tjänst. Egentligen borde ”Yngve 65” ha varit den första, men så blev det inte. Det ryktades då att den blivit skadad under sjötransporten från Japan. ”Yngve 66” levererades till 1. helikopterdivisionen, med hemmabas på Berga, på hösten 1973. Tittar man riktigt noga på bilden syns divisionsbeteckningen, en etta, till vänster om nationalitetsmärket på bränsletanken ovanför det högra landställshjulet. Helikoptern var målad i olivgrön färg, med rotorhusens toppar i orange, rotorbladen var grå. Texten och Marinens emblem på flygkroppen var vita, medan siffrorna var gula.

Tyvärr förlorades ”Yngve 66” i ett tragiskt haveri som inträffade utanför Utö i Stockholms skärgård den 6 november 1975, varvid en av besättningsmännen omkom.

72-549 7306 a Peter Liander

Mitt emot Flygverkstädernas hangar fanns en demonterad HKP 4 uppställd, med okänd identitet. Helikoptrarna ”Yngve 68” och ”Yngve 69” var tillsammans med 66:an de tre HKP 4C som levererades till Marinflyget under 1973. Under 1974 följde de med nummer 67, 70, 71 och 72. Sist av de japansk-byggda HKP 4 att tas i tjänst blev ”Yngve 65”, den leveransgodkändes först i mitten av december 1976.

Nu är HKP 4 tagen ur tjänst sedan några år tillbaka, för tidigt enligt många. De flesta är sålda till det amerikanska företaget Columbia Helicopters. Fyra HKP 4 har sparats, de tillhör Flygvapenmuseum på Malmen. En finns utställd i museet, en finns på F 21 i Luleå och två hos Aeroseum på Säve.

Massor med intressant och läsvärd information om Marinflygets HKP 4 och de enskilda helikoptrarna finns att läsa hos bloggaren Skipper, klicka gärna på denna länk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s