Taildraggers på Skå: Några gäster på Veterandagen 2013

72-549 alm

Följer upp det föregående inlägget med fler bilder av fina gamla flygplan som gästade Skå-Edeby under Veterandagen 2013. Äldst var Tiger Mothen SE-ALM, med Stefan ”Steppen” Sonestedt som pilot. Ett flygplan som jag först trodde lämnade DeHavillands fabrik 1934 och såldes till det norska flygvapnet.  I en tidigare version av detta inlägg stod det så. Men kunniga läsare har vänligen påpekat att flygplanet faktiskt är tillverkat av Haerens Flyfabrik i norska Kjeller. Tack för hjälpen!

Flygplanet kom till Sverige den 15 april 1940 i samband med den tyska invasionen, då fluget av flyktingar. För sjuttio år sedan blev KSAK, Kungliga Svenska Aeroklubben ägare till flygplanet och det tillhör inventarierna på det anrika segelflygfältet Ålleberg utanför Falköping.

72-549 BIT

Stinson 108, flugen av ägaren Jan-Erik Gerstel, är en flygplanstyp som inte är så vanlig i Sverige. SE-BIT är byggd 1947 och har varit registrerad här i drygt tio år, då det kom från Norge. Konstruktionen är amerikansk och har byggts i över 5 200 exemplar.

72-549 DC3

Åke Jansson tillhör de trogna gästerna som brukar komma med sin DC-3 varje år. Trevligt att se ett flygplan i den storleksklassen på gräsfältet. Sedan tidigare finns en bild av flygplanet rakt framifrån här i bloggen, men här ses landningen ur en ovanlig vinkel.

72-549 CND

Aeronca 7EC Traveller var trevlig att se. En tvåsitsig amerikansk flygplanstyp vars grundversion Aeronca Champion premiärflög 1944. Detta exemplar ingick i en serie på 773 flygplan och är byggt 1959. Det registrerades i Sverige i början av 1960.

72-549 rw

Sparar den häftigaste besökaren till sist: Biltemas Spitfire Mk.XVIe. Som vanligt flugen av Pär Cederqvist, som nu för tredje gången besökte Skå. En av höjdpunkterna för de uppskattningsvis två tusen besökarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s