En vanlig dag på Tullinge i februari 1982

72-549 A64

Har förstått att Draken är populär bland er som följer bloggen, så här kommer några fler bilder. De är tagna under en alldeles vanlig arbetsdag, den 4 februari 1982, på F 18 i Tullinge. F 18 slutade flyga Draken i egen regi på sommaren 1973, men sedan dess hade Tullinge ofta använts för tillfälliga baseringar av andra divisioner. På sommaren 1981 blev en jaktdivision fast baserad på F 18, nämligen den tredje divisionen, ”Adam Gul”,  ur F 1 i Västerås. Divisionen skulle egentligen varit nedlagd, men den ansågs behövas och fick därför leva vidare under några år. Eftersom F 1 skulle läggas ner under 1983 och avvecklingsarbetet redan påbörjats, kunde divisionen inte vara kvar på Hässlö utan fick i stället flytta till Tullinge. Divisionen kom snabbt att göra sig kända som Hufvudstadsjakten, och blev kvar på F 18 till mitten av 1985.

72-549 P22

”Adam Gul” flög F-versionen av Draken, som hade en fast 30 mm automatkanon i högervingen, och kunde beväpnas jaktrobotar av typen Falcon. För att öka tiden i luften  kunde J 35F bära två fällbara bränsletankar under kroppen.

72-549 A3724

Flygplanet ”Adam 37” ses här landa på Bana 24 och det är beväpnat med en Rb 27 Falcon. Det var vanligt att en övningsrobot hängdes under högervingen.

72-549 A37

”Adam 37” är av den första varianten av J 35F, som inte hade en IR-spanarutrustning. Skillnaden kan ses under nospartiet, flygplanen på de två översta bilderna har IR-spanaren monterad på nosens undersida.

I byggnaden i bakgrunden på denna bild huserade ursprungligen den tredje divisionen ur F 18, ”Rudolf Gul”, men blev Hufvudstadsjaktens nya hem under de fyra år som divisionen fanns på F 18.

Mera bilder av Draken på Tullinge finns här och här.

Annonser

3 svar till “En vanlig dag på Tullinge i februari 1982

  1. Vilket fantastiskt historiskt arkiv du har Peter! Tack för dessa bilder… När jag gjorde min STRIL utbildning på F13 det Tullinge var allt var bara civila flygklubben kvar och man kunde bara fantisera om hur det var när flottiljen levde…

  2. Peter, nu blir jag nostalgisk. Jag har ju en bakgrund både från F1 och F18 så det är rätt så nostalgiskt att se dina bilder. Good old times!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s