Thürings Skyraider på Bromma

72-549 ad4c1

Dags för några bilder av den amerikanska Douglas AD-4W Skyraider igen. I dagarna är det 40 år sedan dessa bilder togs utanför Svensk Flygtjänst hangar intill K-grinden på Bromma flygplats. Hade tagit bussen från Solna direkt efter skolan, men när jag kom fram till Bromma hade det redan börjat skymma och det var på gränsen till för mörkt för att kunna fotografera utan stativ till kameran. Men fotografera ville jag, för det var en Skyraider som inte var på Bromma så ofta. Just denna, SE-EBC, var hemmahörande i Visby och flögs av företaget Avia, ofta spakad av den kvinnliga piloten Birgit Thüring.

Flygplanet är byggt 1953 för amerikanska US Navys räkning. Senare försågs det med radar och flögs av det brittiska Royal Navy till början av 1960-talet. I slutet av 1962 flögs det till Sverige, sedan det köpts av Kungliga Flygförvaltningen för att användas till målbogsering på uppdrag av försvaret. Totalt flögs 13 Skyraider i Sverige.

72-549 ad4c2

För den fotointresserade kan nämnas att bilderna är tagna med en Minolta SRT-101 och filmen var Kodaks svart-vita film kallad Tri-X, med känsligheten 400 ASA (ISO). Eftersom det var relativt mörkt ute, så blev exponeringsvärdena dåliga. Därför provade jag att ”pressa” filmen, vilket innebär att den underexponerades för att sedan framkallas i en starkare framkallningsvätska än normalt. Metoden innebar att slutartiden blev tillräckligt kort för att kunna hålla kameran tillräckligt stilla under fotograferingen och därmed undvika suddiga bilder. Men metoden resulterade också i märkbart mera framträdande kornighet i bilderna, vilket syns tydligt på dessa bilder.

72-549 ad4c3

Skyraidern SE-EBC fanns i drift fram till våren 1974. Vid den tiden hade medvetenheten om att spara på historiska flygplan ökat och EBC hamnade hos Svedinos bil- och flygmuseum i halländska Ugglarp. Bilden är tagen på sommaren 2009, men sedan dess har all gul färg tagits bort. Med tanke på den mörkblå färgen på motorkåpan gissade jag först att målet var att återställa flygplanet till den färgsättning som det hade under tiden hos Royal Navy. Men det visade sig vara fel, avsikten lär vara att flygplanet ska bli gult igen.

Tipsar gärna om att det finns mera att läsa om Birgit Thüring och Skyraider hos bloggarkollegan Lae. Där finns det också intressanta färgbilder av både pilot och flygplan, tagna av flygläkaren Ulf Nylöf. Rekommenderas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s