Vardagsglimtar från Skavsta: 1979 – Mörkerflygning med Draken

72-549 s56tx

Platsen var andra divisionens platta på F 11 i Nyköping och Spanings-Draken ”Sigurd 56” taxar in till uppställningsplatsen efter ett mörkerflygningspass. Det var den 6 februari 1979, som var en tisdag. Vinterhalvårets tisdagar har sedan många årtionden tillbaka varit den veckodag som Flygvapnet regelbundet övat mörkerflygning.
Flottiljen var fram till hösten 1976 Sveriges största, med fyra flygande divisioner.  Nu återstod bara en division, Sigurd Blå, och detta bör ha varit bland de sista tillfällena som divisionen flög mörker. Nedläggningen låg nämligen bara ett knappt halvår fram i tiden.

72-549 S56

Det var riktigt kallt ute och det kan inte ha varit kul att vara klargöringspersonal den kvällen. För egen del passade jag på att försöka fotografera ute med blixt och det ska väl medges att det var med varierande resultat. Men några bilder blev i alla fall användbara. Kylan är en bidragande orsak till de ljusa fläckarna i det övre vänstra hörnet av bilden. Det är avgaser från ett fordon som reflekteras av blixtljuset.

72-549 56rd

Pilot i flygplanet ”Sigurd 56” var major Rolf Danielsson. Kontaktade honom för några veckor sedan, och frågade vilken typ av flygövningar som gjordes under kvällspassen. Svaret blev följande:

– De enda uppdrag vi kunde göra i mörker var foto med mörkerspaningskapsel (MSK) och ombaseringar. MSK krävde dock noggrann navigering på låg höjd vilket behövde övas mycket. Foto kunde göras från 100 – 300 meter och vanlig fart var 960 km/t (15 km/min). Den här typen av övning krävde mycket planering, eftersom vi inte fick komma lägre än 100 meter över terrängen.  An- och återflygning skedde ofta på högre höjder. S 35E var bättre än andra 35-versioner för mörkerflygning, med bättre sikt och instrumentering.

Utöver det Rolf berättade kan tilläggas att det inte fanns några datorsystem till piloternas hjälp i Draken. De planerade flygsträckorna ritades ut på karta, med kurser och tidsangivelser noterade.

72-549 s56pl

”Sigurd 56” har förekommit här i bloggen tidigare. För den som vill se mer bilder och läsa om vad som hände med flygplanet ett drygt halvår senare, rekommenderas att klicka här.

Ett svar till “Vardagsglimtar från Skavsta: 1979 – Mörkerflygning med Draken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s