Taildraggers på Skå: Solig flygsöndag

72-549 bek14

Det var ett tag sedan jag fotograferade på Skå-Edeby senast, det brukar inte bli så mycket under vintern. Men idag var det läge för det, och det var gott om flygplan i luften i det vackra, men något blåsiga, vädret. En av dem som passade på att lufta sitt flygplan var Mikael Ullman, som ofta ses flyga sin prisbelönta Piper PA-12 Super Cruiser som är tillverkad 1946. I bakgrunden ses en Saab MFI-15-200 (SE-XUI) motorköras av ägaren Dimitri Karpenko, i väntan på att få taxa ut till start på bana 29.

72-549 emech

En av dagens överraskningar var denna Piel Emeraude CP 301. SE-XHC är byggd 1960 och har funnits i Sverige under nästan tjugo år. Den flygs här av Henrik Idensjö, som även är delägare i flygplanet.

72-549 gccub

Henrik flög också sin PA-18-150 Super Cub, SE-GCH. Den har tidigare tillhört det svenska Arméflyget, då betecknad som fpl 51B. Efter ”muck” 1973 användes flygplanet bland annat till att bogsera segelflygplan i Kalmar under många år.

72-549 cuin

Enligt luftfartygsregistret är detta flygplan en Wag-Aero Super Cuby och inte en vanlig Piper Super Cub. Hittills något helt okänt för mig, alltid lär man sig något nytt. Den är hemmahörande på Skå, men jag har nog aldrig tidigare sett den flyga. Här taxas flygplanet efter landningen, Per Widing satt vid kontrollerna.

72-549 14silv

Avslutar med en bild av ytterligare ett prisbelönt flygplan, Luscombe Silvaire. Priset är förstås SFF:s Barkarby-pris, som brukar delas ut i samband med EAA:s årliga Fly-in. Flygplanet ägs av Björn Hellström och Mats Reher, och båda två var ombord under dagens flygning.

Ett svar till “Taildraggers på Skå: Solig flygsöndag

  1. Härliga bilder Peter.
    Kul med cuben GCH. Exakt lika som SE-GCK som jag släpade efter i en Bergfalke II och K8B i Sala på 70-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s