Fullt drag på Skå-Edeby veterandag

72-549 cb1

I lördags var det dags för årets Veterandag på Skå-Edeby flygfält. Mycket folk, många fina veteranfordon och flygplan från förr. Strålande sol, men också rejält blåsigt. Det sistnämnda drog Henrik Idensjö nytta av när han startade rakt mot vinden med sin Super Cub. Det kanske är en överdrift att påstå att Cuben var i luften efter två flygplanslängder på banan, men startsträckan var verkligen kort.

72-549 mnma

För mig är Skå-Edeby sedan flera årtionden tillbaka synonymt med Sk 16, en flygplanstyp som i Björn Löwgrens ägo ”alltid” har funnits baserad där. Förra året fanns det ingen på plats, men nu var ordningen återställd. Janne Anderssons ”Mean Machine” och ”Snoopy” hade flugits in från Hässlö i Västerås. Ovan ses Anders Jacobsen flyga den förstnämnda.

72-549 snpy

Kjell Nordström, en av Sveriges mest meriterade veteranflygare, startar här med ”Snoopy”. Ett flygplan som faktiskt under större delen av sin tid i Sverige har varit hemmahörande på Skå-Edeby. Flygplanet är byggt 1941, togs i tjänst av Flygvapnet 1953 och har haft civila ägare sedan 1958.

72-549 hntr

Janne Andersson valde att flyga sitt senaste nyförvärv, Hawker Hunter T.7,  med start och landning i Västerås. Han gjorde ett antal passager över fältet i kombination med några rollar. Snyggt – både flygningen och flygplanet.

72-549 bdg

Bland de besökande flygplanen fanns denna Bulldog, som tidigare tillhört både Arméflyget och Flygvapnet. Numera ägs den av Flygvapenmuseum, men flygs av medlemmar i Malmens Veteranflygklubb i Linköping.

72-549 ba12

Detta är en BA-11, en av konstruktören Björn Andreassons verk. Piloten som flög upp flygplanet från Linköping är Pelle Englund. Kul att se dessa och övriga gästande flygplan, som trots den hårda vinden, tog sig till Skå-Edeby. Arrangerande Skå flygplatsförening är att gratulera till ännu en höjdardag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s