Apropå den veteranflygande skol-Draken 35810

72-549 3579

Att en SK 35C Draken gjorts luftvärdig anser jag var den häftigaste veteranflyghändelsen i Sverige under 2014. Som bekant är det Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) på Såtenäs som svarar för bedriften.

Har skrivit om detta flygplan tidigare, men vill gärna uppmärksamma det igen. Letade i mitt bildarkiv för att se om jag har några gamla bilder av just detta flygplan, nummer 35810. Det visade sig att jag hade fotograferat det i midsommarveckan 1977, då det tillhörde F 16 i Uppsala. Som synes var det då märkt med nummer 79 på fenan och hade således radioanropet ”Petter 79”.

Bilden är tagen på andra stationskompaniets platta. Markpersonalen har klargjort flygplanet inför det kommande flygpasset och passar på att ta en paus vid den ena vingspetsen.

72-549 79

Denna bild togs en stund senare när ”Petter 79” taxar ut mot bana 03, och som synes med endast en pilot ombord. Vid fototillfället hade flygplanet varit i tjänst vid F 16 under 15 år, det blev ytterligare 20 års flygande innan den sista flygningen i Flygvapnets regi genomfördes den 28 augusti 1997. Några bilder från det tillfället finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s