Tiger Moth lämnar plats för ovanlig Safir på Skå-Edeby

72-549 32

Den röd-gula Tiger Mothen ”Elsa” tillhör veteranflygklassikerna på Skå-Edebys flygfält. Men efter att ägaren Niclas Bååth flugit den under elva år, har flygplanet (SE-CHG) nu sålts vidare till Veteranflyg-gruppen i Uddevalla. För några dagar sedan hämtades det hem från Skå av gruppens Stefan Sonestedt.

72-549 130a

Niclas Bååth har i stället köpt sig en Saab Safir, som är ovanlig eftersom den är av ursprungsversionen 91A. Den är utrustad med en de Havilland Gipsy Major-motor, därför är nospartiets utformning spetsigare än på de senare versionerna.

72-549 30b

Flygplanet (SE-BNN) tillverkades 1947 och är nu märkt som en Tp 91 ur det svenska Flygvapnet, även om det inte var bland de tio flygplan som flögs under åren 1947-60. F 10 i Ängelholm var en av flyg-flottiljerna som flög Tp 91, därav numret 10 på flygkroppen. Nummer 30 på fenan är valt med tanke på de två sista siffrorna i tillverkningsnumret 91.130 och enligt samma princip som tillämpades på Tp 91.

Det finns endast ett fåtal exemplar kvar av 91A, antagligen är SE-BNN för närvarande det enda flygande exemplaret i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: