Grattis på 70-årsdagen Saab Safir

72-549 261

Den 20 november 1945 skrevs det flyghistoria hos Saab i Linköping. Den dagen för exakt 70 år sedan genomförde nämligen provflygaren Olle Hagermark den första flygningen med Saab 91 Safir.

De här fyra bilderna tillägnas alla de entusiaster i olika länder som ägnar tid och pengar för hålla Saab Safir flygande. Ingen nämnd och ingen glömd. Bilden ovan visar en av Flygvapnets tidigare Sk 50B, vid fototillfället ägd av Janne Andersson och flugen av Anders Jacobsen och Olle Lindelöf.

72-549 301

För närvarande finns det endast en flygande Safir av den första versionen Saab 91A i Sverige. Den ägs av Niclas Bååth och är baserad på Skå-Edeby. På bilden passeras stadsdelen Hägersten i Stockholm.

72-549 251

På Skå-Edeby finns även denna Safir, autentiskt målad som när den flögs vid Kungl. Krigsflygskolan i Ljungbyhed på 1950-talet. På bilden flygs den av ägaren Sture Friedner, som assisteras av Olle Lindelöf i högersitsen.

72-549 50

Uppvisningsgruppen Team 50 har en given plats i bloggen på högtidsdagen. Niklas Eriksson flankeras här av Tord Grönvik, Curt Cronerud och Alf Ingesson-Thor under flygdagen på Skavsta i slutet av sommaren. Något att se fram emot inför 2016.

En kommentar på “Grattis på 70-årsdagen Saab Safir

Add yours

  1. hallå
    för länge sen, på skå tekniska högskolans flygklubb hade safir (er) kommer ihåg att vingen satt me en bult o givetvis de skeva sidorodret, o en gipsy på 145 hästar.
    tack for dina fina bilder.

    janne bjuv fd skå bo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: