Nykomling på Håtuna – en Sk 16 Harvard

72-549 2911

Här ses det senaste nytillskottet på Håtunaholm – en Sk 16A Harvard. Som synes ett renoveringsprojekt av det större slaget och ägaren Stefan Sandberg framhåller med eftertryck att det är ett mycket långsiktigt projekt.

72-549 2912

Flygplanet är byggt i Kanada under andra världskriget och ett av de 100 exemplar som det svenska Flygvapnet köpte ur kanadensiska överskottslager 1946. Året därpå togs just denna Sk 16 i tjänst vid F 5 i Ljungbyhed, gulmålat med nummer 29 på fenan. Under 1950-talet överfördes flygplanet, nummer 16029, till F 17 i Ronneby där det flögs fram till 1969 då det kasserades. Av okänd anledning blev det aldrig skrotat och har senare under många år varit i privat ägo.

Nu är målet att flygplanet ska göras flygande igen, även om det är många års arbete innan renoveringsarbetet är klart. Stefan Sandberg önskas all framgång med jobbet!

Och förresten, är det någon som råkar ha två Sk 16-stolar över? I så fall förmedlar jag gärna kontakten med Stefan.

 

 

6 svar till “Nykomling på Håtuna – en Sk 16 Harvard

 1. Så det går att hitta sådana objekt ännu 🙂 Hoppas det kommer fler bilder under renoveringen det ser jag i alla fall fram emot 🙂

 2. Ulf, ska försöka att dokumentera efterhand som framstegen sker. Men enligt ägaren kommer det att dröja innan renoveringsjobbet inleds.

  Benjamin, flygplanet är inget ladufynd. Det har varit känt bland initierade under flera årtionden. Själv såg jag det för första gången för nästan 30 år sedan. Men det skulle verkligen vara roligt om det skulle dyka upp en ”okänd” Sk 16 i någon lada. Men tyvärr så är det inte så stor sannolikhet för att det kommer att ske.

  /Peter

 3. Peter, vet man historien från 1969 till idag och varför det hamnade där det hamnade?

  Och finns resten där, dvs vingar, underställ etc eller var det bara kroppen som skal kvar?

  Michael

 4. Personligen vet jag inte dess exakta historia efter det att Flygvapnet kasserade flygplanet och fram till mitten av 1980-talet.
  Flygplanet är inte ett tomt skal, vingar mm finns.
  /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s