
Vad då två år senare? Jo, så här ligger det det till. Idag för två sedan togs de här bilderna av en Sk 16A Harvard hos Västerås flygmuseum på Hässlö. Hemma igen lade jag in bilderna i bloggverktyget och tänkte att texten skriver jag om några dagar. Av någon anledning blev det inte av, men för någon vecka sedan upptäckte jag utkastet i bloggbiblioteket och tänkte att nu är det dags. Upptäckte att det snart var prick två år sedan och därav rubriken.

Janne Andersson var pilot i flygplanet, som tillhör Swedish Air Force Historic Flight och har Trollhättan som hemmabas. Denna North American Harvard Mk IIb är nu 80 år gammal, tillverkad 1943 på licens av det kanadensiska Noorduyn i Montreal inom ramen för det omfattande lend-lease-avtal som slöts mellan USA och Storbritannien i början av Andra världskriget.
Under krigsåren användes det i Kanada inom det som benämndes British Commonwealth Air Training Plan (BCATP). Inom ramen för detta etablerades flygskolor i ett antal länder, däribland Australien, Sydafrika, Indien och Kanada. Som mest fanns det under 1943 drygt 90 olika flygskolor igång. Flygtidsuttaget för dessa uppgick detta år till sju miljoner flygtimmar. När BCATP upphörde i mars 1945 hade det enbart i Kanada utbildats drygt 131 000 personer inom ramen för programmet.
Just den här Sk 16 hade inom det brittiska Royal Air Force (RAF) registreringsnummer FS958 och registrerades den 1 september 1943. RAF lämnade Kanada 1944 och flygplanet övertogs av det kanadensiska flygvapnet, som i sin tur avregistrerade det i början av december 1946 och flygplanet ställdes av med 727 loggade flygtimmar.

Samma år började det svenska flygvapnet köpa ett stort antal Harvard ur överskottslagren, och under sommaren 1947 levererades den tidigare FS958 via den centrala flygverkstaden i Arboga (CVA) till F 16 i Uppsala. Då som en gulmålad SK 16 med registreringsnummer 16073. Under 1956 fördelades ett stort antal Sk 16 till landets flygflottiljer och detta flygplan kom till F 1 i Västerås på våren. Det var kamouflagemålat i olivgrönt med ljust blågrå undersida och blev ”Adam 73”.

Det flögs fram till 1969 då det hade uppnått full gångtid inför en större teknisk översyn. Eftersom avvecklingen av Sk 16 hade inletts några tidigare blev flygplanet formellt avregistrerat (kasserat) med 3755 flygtimmar i loggboken. Det skrotades däremot inte utan överlämnades till flygmekanikerskolan i Johannisberg på andra sidan av staden. Mer om det och hur flygplanet renoverades till flygande skick finns att läsa i ett tidigare inlägg här i bloggen, klicka gärna här för att läsa det.
Flygplanet har nu flugits som ett civilregistrerat (SE-FVU) veteranflygplan sedan 2006 och är målat och märkt som det såg ut mellan 1956 och 1964.
Kommentera