Färgstarka skolflygplan

72-549 15

Med tanke på dagens trista gråväder görs här ett försök att lätta upp tillvaron med några bilder av färgstarka flygplan fotograferade i solljus. Temat är skolflygplan som flugits av det svenska Flygvapnet. Börjar med en Sk 15 (Klemm 35) som ägs av Curt Sandberg med Håtunaholm som hemmabas. Bilden togs under en kvällsflygning i somras, med Stefan Sandberg som pilot. Flygplanet har en tidstypisk färgsättning från Andra världskriget, då det användes till att lära åtskilliga av beredskapsårens piloter flygningens grunder.

72-549 2550rote

En ovanlig kombination på samma bild är Sk 25 Bucker Bestmann och Sk 50 Saab Safir, båda konstruerade av svensken A J Andersson.  Sk 25 licenstillverkades av Hägglunds i Örnsköldsvik och användes till grundläggande flygutbildning vid Krigsflygskolan, F 5, i Ljungbyhed från 1945. Sk 50 Safir efterträdde Sk 25 på Ljungbyhed med början 1952.

Dessa två flygplan ägs av Joakim Westh respektive Sture Friedner, men på bilden flygs de av Henrik Idensjö och Christer Sidelöv.

72-549 53

Safir är populär i veteranflygkretsar och därför blir det en Safir-bild till. Flygplanet SE-IGL är tidsenligt målat och märkt som en Sk 50 från Krigsflygskolan under 1950-talet. Det ägs av Niklas Eriksson och är baserat hos Västerås Flygmuseum på Hässlö. Niklas ses närmast i bild, med Ninni Thisner i vänstersitsen. Safir togs ur tjänst som skolflygplan för lite drygt 40 år sedan.

Landets veteranflygintresserade kan glädjas åt att det i Sverige finns relativt många flygande veteranflygplan och av många olika typer. Beröm till alla entusiaster som lägger ner mycket jobb och pengar på att hålla svensk flyghistoria levande.

Annonser

3 svar till “Färgstarka skolflygplan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s