Flyger igen efter 43 år på marken

72-549 281

Efter en omfattande renovering, har nu Sk 16A Harvard nummer 16028 flugit igen. Det skedde den 8 november med Svante Kilén som pilot. Fick förmånen att fotografera denna pärla vid ett senare tillfälle, så här är två bilder på det senaste nytillskottet av flygande veteranflygplan i Sverige.

Denna Sk 16 är byggd i Kanada 1942 och kom till Sverige och Krigsflygskolan på Ljungbyhed 1947. Den överfördes senare till F 14 i Halmstad och var i tjänst där till början av 1971, varpå det överlämnades till Svedinos Bil- och flygmuseum i halländska Ugglarp. Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) på Såtenäs inledde renoveringen av flygplanet på sommaren 2000.

72-549 rte1a

SwAFHF har sedan tidigare en Sk 16A, ”Adam 73”, som här flygs av Alf Ingesson-Thoor som rotetvåa till ”Erik 28” med Olle Norén som pilot. Med denna rote som grund satsar nu SwAFHF på att kunna flyga en uppvisningsgrupp med Sk 16 under nästa års uppvisningssäsong.

Genom åren är det ett antal personer som har satsat en stor del av sin fritid för att renovera 16028. Flygteknikern Henrik Bergman var med från början och har under de senaste åren tillsammans med främst Martin Johansson och Svante Kilén sett till att projektet kommit i mål. Alla delaktiga har anledning att känna sig stolta över arbetet och sin insats för att levandegöra en bit av svensk flyghistoria.

Annonser

3 svar till “Flyger igen efter 43 år på marken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s