Idag den 29 april 2013 är det exakt 25 år sedan denna Hunting-Percival Pembroke ankom till sin nya hemmabas, Hässlö i Västerås. Även om flygplanet här ser ut att vara militärt, i engelska flygvapnets färger, så var den privatägd i England och ny svensk ägare blev nu Flygexpo. Bilderna från ankomsten togs eftersom Flygexpos ledare Leif Jaråker tyckte att det skulle sitta fint med några bilder tagna under leveransflygningen, och jag var naturligtvis angelägen om att hjälpa till.
Flygexpo ägde sedan tidigare ett tvåsitsigt flygplan, som även var användbart som fotoflygplan. Dessutom var dess prestanda mer än väl lämpade för att snabbt kunna genskjuta Pembroken då den närmade sig Västerås. När tidpunkten för Pembrokens ankomst närmade sig, spände jag fast mig i baksitsen innan piloten Stefan ”Örtan” Örtqvist klev ner i framsitsen och drog igång motorn. Långsamt taxade han ut till banan och efter ett kort stopp i banänden var det dags att dra på inför starten. Ingen behöver tvivla på att det var en härlig upplevelse att få åka med i Mustangen Gul Kalle.
”Örtan” var vid denna tid Viggen-pilot vid jaktdivisionen Petter Gul i Uppsala och hade inga som helst problem att finna Pembroken i luften. Snabbt lade han flygplanet i höger flank, medan jag försökte få till några bilder. Det var inte helt enkelt, det gällde nämligen att få plats med både huvudet och kameran under den lägre delen av huven. Några bilder blev i alla fall bra, så alla blev nöjda. Efter ett knappt varv norr om fältet var det dags för landning, så vi avbröt fotograferingen och gick in för landning.
Någon månad senare såg jag till min stora förvåning en bild av Gul Kalle publicerad i den brittiska flygtidningen Flypast. Det var en av piloterna i Pembroken som tagit bilden och sänt den till redaktionen. Bestämde mig för att göra likadant med en av mina Pembroke-bilder. Till min glädje publicerades den, med rubriken ”Other side of the lens”. Tror att det var första gången som en av mina bilder publicerades i en utländsk flygtidning efter mitt eget initiativ.
Flygexpo lät registrera Pembroken i Sverige som SE-BKH och döpte flygplanet till ”Sir Percy”. Den militära målningen i vitt och grått fick vara kvar, men det engelska nationalitetsmärkena täcktes över. Det sistnämnda gällde för övrigt även för Mustangen, vilket kan ses på bilden näst överst.
På bilden flygs ”Sir Percy” av Magnus Carlsson, en tidigare flygvapenpilot som under många år bland annat flög Tp 83 Pembroke i det svenska Flygvapnet. I bakgrunden ses Sk 16 Harvard SE-FUZ, samma flygplan som vi numera känner som ”Mean Machine”. Själv satt jag i baksitsen i Sk 16 Texan SE-CHP ”Snoopy”, som flögs av Björn Löwgren.
Flygvapnet hade totalt 18 exemplar av Pembroke mellan åren 1954 – 77. Två av dem målades i mörkblå och vit färgsättning. Sedan år 2000, om jag minns rätt, är SE-BKH målad i samma färgschema. Har för mig att denna bild togs på våren samma år, piloter var Curt Cronerud och Peter Bängs. Som fotoflygplan användes tidigare nämnda Sk 16, flugen av Olof Lindelöf.
Numera flygs Pembroken inte så ofta, men det är glädjande att den fortfarande finns kvar i Sverige. Den finns utställd hos Västerås flygmuseum och förhoppningsvis ingår den i flygprogrammet när det är Roll-out och flygshow på Hässlö den 26 maj.
Härligt reportage Peter och förhoppningsvis så ser vi Pembroken i vår ”Airliner” formation även i år.
Jättebra reportage tänk vad tiden går.Det var bara ett par år tidigare som nämnde Leif Jaräker fick upp ögonen för flyg.Han åkte på uppdrag av Västerås Stad gatukontoret(som skötte flygplatsen)där han jobbade till England och skrev
avtal med de flygplan som jag ordnade för medverkan i Västerås Flygklubbs 50:års firande -85.Flygplanen var B-17″Sally Bee”,Mosquito,Spitfire och Mustang.