En till Draken som flyttade till Uppsala

72-549 q03

I vintras publicerade jag några bilder på en Draken som flyttat från Kalmar till Uppsala. Av besöks-statistiken att döma, blev det uppskattat av många. Den här gången handlar det om en Draken som flyttade från Ronneby till Uppslala.

Bilden visar en J 35F Draken fotograferad i en hangar på F 11 i Nyköping på sommaren 1978. Flygplanet har sedan slutet av 1972 tillhört F 17 i Ronneby och flugits med radioanropet ”Quintus 03”. Det har registreringsnummer 35406 och är således den sjätte serietillverkade Draken av F-version.

F 17 hade två divisioner med Draken, men nu var det dags att för den andra divisionen att bli en spaningsdivision med Viggen och flottiljens Draken-flotta decimerades.

En detalj att lägga märke till är att flygplanet inte har några extratankar monterade under kroppen, vilket inte var så vanligt förekommande. Men det beror sannolikt på att flygplanet skulle in på verkstad för en teknisk översyn.

72-549 p03

Här är flygplanet fotograferat utanför samma hangar i december 1978, nu omdöpt till ”Petter 03”. Enligt Svensk flyghistorisk förenings online-databas överfördes flygplanet formellt till F 16 i Uppsala tre månader tidigare. Möjligen är ”Petter 03”, som dittills flugits i tretton år, vid fototillfället det äldsta flygande exemplaret av J 35F.

72-549 35a

Rundar av med en bild av ”Petter 03” fotograferad över Uppland under sista passet för dagen en mulen oktoberdag 1983. Nu med två extratankar och vita siffror på vingarna. Pilot är kapten Jan Lundström från flottiljens andra division, Petter Blå.

Har inte lyckats finna någon uppgift om när flygplanet togs ur tjänst, men det finns kanske någon kalenderbitare som kan bidra med den informationen?

Uppdatering 1 juli 2019:
Kalenderbitaren Otto har kollat bland alla sina uppgifter om Draken och meddelar att ”Petter 03” i december 1978 var den näst äldsta J 35F i tjänst och att flygplanet sannolikt togs ur drift i september 1990. Tack för hjälpen!

En kommentar på “En till Draken som flyttade till Uppsala

Add yours

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑