Det stod en Sk 16 på Bromma

Under många år på 1970-talet fanns det en demonterad Sk 16A Harvard uppställd vid centralförrådet på Bromma flygplats. Ett flygplan som tidigare flugits vid F 18 i Tullinge med början 1948. Bilderna är från sommaren 1974, och flygplanet tillhörde då Luftfartsverkets museisamling, även känt som Arlandasamlingarna.

Efter att flygplanet kasserats av Flygvapnet i augusti 1969, överlämnades det till Stockholms stads yrkesskolor för att användas som instruktionsobjekt. Detta varade dock inte så länge, innan flygplanet överlämnades till museisamlingen. Som synes var flygplanet rätt så väderbitet och inte blev det bättre av att det stod utomhus. Senare flyttades det till Arlanda, där det stod uppställt i ett förrådstält. En privatperson i Göteborg fick 1987 köpa flygplanet för att renovera det till flygande skick. Arbetet gick dock långsamt, och 2005 såldes flygplanet vidare till Niclas Amrén och Stefan Sandberg.

72-549 chkrtl

2009 var de klara med renoveringen och flygplanet är förstås ”Check´er Tail”, som vi numera kan se uppvisningsflyga på flygdagar runt om i landet. Vilken tur att flygplanet en gång för länge sedan sparades, även om nog ingen då trodde att det skulle flygas igen.

Bilden är tagen vid flygdagen på Skavsta den 31 augusti, då Stefan vinkar till publiken.

4 svar till “Det stod en Sk 16 på Bromma

  1. Är det möjligen SK16 med nr 84 på fenan så var det den jag flög med i baksits då jag gjorde värnplikten på Tullinge 1969. Mins ej pilotens namn men planet hade endast ett par timmars flygtid kvar innan det skulle skrotas. Har ett par bilder på planet kvar då det ställdes upp på gräsmattan utanför trähangaren ”81”

  2. Hej Benny och tack för din kommentar. Har inte kollat i flygplanslistorna, men du kan utgå ifrån att det är samma flygplan.

    Skulle vara kul att se dina bilder om det är möjligt. Om du vill, maila gärna på adress enligt principen förnamn_efternamn@hotmail.com
    /Lia

  3. Hej Peter Var i kontakt med dig för drygt ett år sedan om flygbilder från FMÖ91 Nordanvind. Tack för dina tips om bilder från F 21. Där har jag varit i arkivet och fått tag på en hel del bilder. MEN jag saknar en bild från Lfc Illern. Min fråga är nu: Har du någon sådan bild till försäljning? Hälsar Sten Ekman Nybohovsgränd 12 117 63 Stockholm 0705-161292 sten.ekman@yahoo.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s