Flygvapenmuseums Spitfire

Det är så här vi numera är vana att se den i Flygvapenmuseum på Malmen, S 31 Spitfire. Hängandes i taket över en Tp 47 Catalina i utställningshallen med Kalla kriget som tema.

Det svenska Flygvapnet hade 50 exemplar av Spitfire-versionen PR Mk.XIX, eller som man säger ”Mark 19”. En obeväpnad, kamerautrustad fotospaningsversion, som i det svenska Flygvapnet betecknades S 31. Samtliga flögs vid F 11 i Nyköping under åren 1948 – 55. Inget av dessa sparades, alla skrotades och därmed fanns det ingen S 31 till det framtida Flygvapenmuseum.

Arbetet med att skaffa en Spitfire till Flygvapenmuseum inleddes 1976. Efter att olika möjligheter undersökts anlände till sist en Spitfire från Kanada i en TP 84 Hercules till Malmen den 25 oktober 1982. Anskaffningen finansierades till stor del genom att fem flygplan användes i en bytesaffär, två Lansen, en Hawker Hunter, en Skyraider samt en TP 79 (DC-3).

Det första tillfället jag fick att fotografera musei-Spitfiren inträffade strax före midsommar 1983. I demonterat skick i ett tältförråd på Malmen och i väntan på renovering.

Nästa tillfälle jag såg flygplanet var i februari 1989. Då hade renoveringsarbetet nått slutstadiet. Renoveringsarbetet tog fem år och utfördes idéellt av medlemmar ur Östergötlands Flyghistoriska Sällskap (ÖFS). På bilden är den imponerande Griffon-motorn på plats, men bränsletanken återstår att sättas på plats i tomrummet mellan motorn och kabinen. Närmast i bild ses luckorna till landställsbenen.

Den 14 mars 1989 var renoveringen klar och flygplanet togs ut ur verkstaden för att först fotograferas utomhus och sedan bogseras till museibyggnaden för att ingå i utställningen. På bilden saknas luckorna till huvudlandstället, med det berodde på att de inte skulle riskera att skadas under bogseringen.

En stor eldsjäl i anskaffningen av denna Spitfire var Sölve Fasth, en ÖFS-medlem som satsade tid och energi för att driva projektet i mål. Det pågick med varierande intensitet i 13 år.

2 kommentarer på “Flygvapenmuseums Spitfire

Add yours

  1. Kul att få ha varit en del i detta renoveringsprojekt. Mellan 1986 och 1988 bedrev vi verksamhet i SAAB:s lokaler med renovering av denna individ. Det var en spännande och mycket givande period.

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑