Ytterligare en Draken som flyttade till Uppsala

I januari 2019 bloggade jag om en J 35F Draken med rubriken En Draken som flyttade till Uppsala. I juni samma år publicerades en uppföljare med rubriken En till Draken som flyttade till Uppsala. Av besöksstatistiken att döma blev dessa inlägg populära. När jag letade efter några bilder i mitt arkiv, upptäckte jag att det fanns bilder på ytterligare en Draken som passar in på temat.

Flygplanet ”Ludvig 31” på dessa bilder är en J 35F från F 12 i Kalmar och har registreringsnummer 35431. Bilderna är tagna den 29 juni 1978. Sannolikt har de två översta bilderna tagits strax efter att flygplanet ankommit till F 11 i Nyköping.

F 12 hade då två divisioner Draken, men eftersom flottiljen skulle läggas ner minskade behovet av flygplan och det skedde en omfördelning till andra Draken-flottiljer.

Under en tid stod flygplanet uppställt i en hangar i väntan på att tas in på verkstad som fanns på andra sidan väggen som syns i bakgrunden på denna bild, som är tagen i juli 1978.

Enligt Svensk Flyghistorisk Förenings onlinedatabas, nylevererades 35431 den 29 juni 1966 till F 13 i Norrköping och fick anropsnummer ”Martin 31”. Den 6 augusti 1968 överfördes flygplanet till Kalmar-flottiljen, som således flög flygplanet under nästa exakt tio år.

På hösten samma år råkade jag se flygplanet uppställt framför samma hangar, nu märkt med ”16” på nosen och ”19” på fenan, således ”Petter 19”. Bilden är tagen den 1 november 1978. Det överfördes formellt till F 16 i Uppsala en dryg vecka senare. Någon gång under 1982 var det dags för flytt till Skåne och F 10 i Ängelholm, anropsnumret ändrades där till ”Johan 67”.

Den sista flygningen med 35431 skedde den 22 november 1984 och slutade i stor dramatik. Flygplanet hamnade i superstall och piloten valde att lämna flygplanet och räddade sig med fallskärm. Flygplanet slog ner vid Ullared i Halland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: